MI A KAPILLÁRIS VÍZFELSZÍVÓDÁS?

A kapilláris vízfelszívódás a föld mágneses terének köszönhető, amely minden épület falában egy kicsi, de mérhető elektromos töltöttséget okoz. Ennek a töltésnek a hatására a falak felszívják a talajban található nedvességet. A kapilláris vízfelszívódás a talajjal érintkező falakon jelentkezik: ha nincsenek az épület falai megfelelően vízszigetelve, a talajvíz először a pince- és földszinti falakban szívódik fel. A Biodry ezt az elektromos töltöttséget szünteti meg, aminek következtében a falak nem szívják tovább a talajból a nedvességet, és véglegesen kiszáradnak.

A KAPILLÁRIS VÍZFELSZÍVÓDÁS JELEI ÉS KÖVETKEZMÉNYEI

A kapilláris vízfelszívódás könnyen felismerhető a falak jellegzetes festék- és vakolatleválásáról. Alaposabban megvizsgálva, a leválási pontoknál fehér sókicsapódást észlelhetünk, amit salétromosodásnak is nevezünk, esetenként pedig feketepenész is megjelenhet. A helyiségek légterében nagyon gyakran érezhető a feltűnően magas páratartalom, ami kellemetlen dohos szaggal társul.

MI TÖRTÉNIK
A FALAKBAN?

A kapilláris felszívódás a vízmolekulák folyamatos áramlása, amely a talajból a falakban felfelé halad. Miután a vízmolekulák átitatták a falakat és a vakolatot, utána elpárolognak. A folyamatos párolgás nedvessé teszi a helyiségek levegőjét, különböző problémákat okozva ezzel: penész képződhet a ruhákon, bútorokon, a falak alsó részén megjelenhet a feketepenész is.

A lakókomfort szempontjából a fűtés hatékonysága is jelentősen csökken, mivel a nedves fal elveszíti szigetelőképességét, ami jelentős hőveszteségeket okoz és jelentősen megemeli a fűtési költségeket.

A falak penészedése egy még súlyosabb folyamatot is elindít. Mivel a spórák, amelyek a penész szaporodását és terjedését biztosítják, tömegesen kerülnek a légtérbe, szétszóródnak a levegőben, és belélegezve allergiát vagy más légúti megbetegedéseket okozhatnak.

A kapilláris felszívódás esztétikai problémákkal is jár: a festék folyamatosan leválik a falról, a vakolat hámlása állandó. Az épület újravakolása és újrafestése csupán átmeneti megoldást kínál, hiszen a falak továbbra is talajvízzel telítettek.

Hogy a problémát véglegesen megszüntessük, szükséges megszakítani a vízmolekulák áramlását. Csak a Biodry technológiája képes erre.