• Denumire proiect/clădire:  Castelul Daniel
  • Tip clădire: monument
  • Locație: Tălișoara
  • Anul instalării: 2021

În Tălișoara se află castelul Daniel, foarte frumos și impunător, în stil renascentist. Cu toate acestea, clădirea, care funcționează în prezent ca hotel, a fost mult timp afectată de sărurile cauzate de umiditatea capilară: tencuiala distrusă de deasupra fundației a dezvăluit prezența apei absorbite din pământ. Specialiștii noștri au instalat dispozitivul Biodry în 2021, care de atunci a uscat vizibil pereții clădirii, păstrând integritatea structurală a acesteia.

Despre Castelul Daniel

Castelul Daniel din Tălișoara, județul Covasna, este un castel renascentist construit în secolul al XVII-lea de familia Daniel. Castelul este situat în centrul comunei Tălișoara, la aproximativ 4 kilometri de orașul Baraolt.

Istoria castelului începe în 1620, când familia Daniel din Vârghiș, o familie de nobili maghiari, a început construcția unei noi reședințe în Tălișoara. Între 1669-1680, casa a fost extinsă și înălțată cu un etaj care a fost folosit drept sală de bal și evenimente de către proprietari: Mihály Daniel și soția sa, Judit Haller.

În secolul al XIX-lea, castelul a fost extins cu o aripă în stil clasicist. În această perioadă, castelul a fost locuit de familia Daniel până în 1948, când a fost naționalizat de regimul comunist.

După naționalizare, castelul a fost folosit ca sediu de partid și comună, iar mobilierul și decorațiunile sale au fost distruse. În 1997, castelul a fost restituit familiei Daniel, care a început procesul de restaurare.

Restaurarea castelului a fost finalizată în 2014, iar acesta a fost transformat într-un hotel de lux. Castelul oferă astăzi cazare, restaurante, un spa și o serie de alte facilități.

Descrierea arhitecturală

Castelul Daniel este un castel renascentist cu elemente clasiciste. Clădirea principală este formată din două etaje și are o curte interioară. Aripa clasicistă este situată pe partea de vest a castelului și are un etaj.

Fațada principală a castelului este orientată spre sud și este decorată cu un portal de piatră, ferestre cu ancadramente din piatră și un balcon.

În interiorul castelului se păstrează o serie de elemente arhitecturale originale, inclusiv șeminee, uși și ferestre din piatră.

Importanța istorică

Castelul Daniel este un monument istoric important, care reflectă istoria și cultura regiunii Baraolt. Castelul este un exemplu emblematic al arhitecturii renascentiste din Transilvania.

Castelul este, de asemenea, un simbol al rezistenței familiei Daniel în fața regimului comunist.


Lasă un răspuns