CE ESTE UMIDITATEA PRIN ASCENSIUNE CAPILARĂ?

Umiditatea capilară din pereți se datorează câmpului magnetic al Pământului, care provoacă o sarcină electrică mică, dar măsurabilă, în pereții fiecărei clădiri. Această încărcătură face ca pereții să absoarbă umezeala din sol. Ascensiunea capilară a apei are loc în pereții aflați în contact cu solul: dacă pereții clădirii nu sunt hidroizolați corespunzător, apa din subteran este absorbită mai întâi în pereții subsolului și ai parterului. Biodry elimină această sarcină electrică, ceea ce face ca pereții să nu mai absoarbă umezeala din sol și să se usuce definitiv.

SEMNE ȘI EFECTE ALE UMIDITĂȚII PRIN ASCENSIUNE CAPILARĂ

Ascensiunea capilară a apei în pereți este ușor de recunoscut prin decojirea caracteristică a vopselei și tencuielii de pe pereți. La o inspecție mai atentă, în punctele de desprindere se pot observa depuneri albe de săruri, cunoscute și sub denumirea de salpetru, iar ocazional poate apărea și mucegai negru. Aerul din aceste spații este foarte adesea caracterizat de niveluri de umiditate vizibil ridicate, însoțite de un miros neplăcut de mucegai.

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN INTERIORUL PEREȚILOR?

Ascensiunea capilară reprezintă fluxul continuu de molecule de apă care urcă din sol în pereți. Odată ce moleculele de apă au pătruns în pereți și în tencuială, acestea se evaporă. Această evaporare continuă face ca aerul din încăperi să fie umed, cauzând diverse probleme: se poate forma mucegai pe haine și pe mobilă, iar pe partea inferioară a pereților poate apărea mucegai negru.

Din punct de vedere al confortului, eficiența încălzirii este, de asemenea, redusă în mod semnificativ, deoarece peretele umed își pierde capacitatea de izolare, provocând pierderi semnificative de căldură și o creștere semnificativă a costurilor de încălzire.

Apariția mucegaiului pe pereți determină, de asemenea, și apariția unui fenomen mai grav. Pe măsură ce sporii, care asigură creșterea și răspândirea mucegaiului, sunt eliberați în masă în aer, aceștia se dispersează în aer și pot provoca alergii sau alte boli respiratorii atunci când sunt inhalați.

Ascensiunea capilară cauzează, de asemenea, probleme estetice: vopseaua se desprinde constant de pe perete, iar tencuiala se desprinde în permanență. Refacerea tencuielii și vopsirea clădirii este doar o soluție temporară, deoarece pereții rămân saturați de apa din subteran.

Pentru a elimina definitiv problema, este necesară întreruperea fluxului de molecule de apă. Numai tehnologia Biodry poate face acest lucru.