• Denumire proiect/clădire: Castelul Máriaffy
  • Tip clădire: monument
  • Locație: Sângeorgiu de Mureș
  • Anul instalării: 2021

Castelul Máriaffy din Sângeorgiu de Mureș a fost afectat de efectele dăunătoare ale apelor subterane absorbite, în cel mai prost moment posibil: după finalizarea lucrărilor de renovare, înainte de predarea clădirii, parchetul proaspăt montat era umflat, ridicându-se și cu jumătate de metru în mai multe încăperi. Înainte de predarea proiectului, am fost însărcinați cu remedierea aceastei probleme. Am instalat Biodry în 2021, care de atunci a eliminat umezeala capilară din pereți: există o reducere vizibilă a umidității în subsol și în pereții clădirii. Rezultatele noastre au fost verificate prin măsurători după un an. 

Despre Castelul Máriaffy

Castelul Máriaffy din Sângeorgiu de Mureș este un castel eclectic construit în secolul al XIX-lea de familia Máriaffy. Castelul este situat pe un deal, în partea de nord a comunei Sângeorgiu de Mureș, la aproximativ 7 kilometri de Târgu Mureș.

Istoria castelului începe în prima jumătate a secolului al XIX-lea, când familia Petki, o familie de nobili maghiari, a construit o casă fortificată pe locul actual al castelului. În 1817, casa a fost cumpărată de familia Máriaffy, care a început să o extindă și să o modernizeze.

În anii 1870, castelul a fost reconstruit în stil eclectic, lucrările fiind coordonate de maistrul zidar Pál Soós din Târgu Mureș. Castelul a fost renovat din nou în anii 1920, când a fost adăugat un etaj nou.

După naționalizarea din 1948, castelul a fost folosit ca sediu al Gospodăriei Agricole de Stat. În această perioadă, castelul a fost lăsat în paragină și s-a deteriorat semnificativ.

În 2010, castelul a fost cumpărat de Primăria Sângeorgiu de Mureș, care a început procesul de restaurare. Lucrările de restaurare sunt încă în curs de desfășurare, dar castelul a fost deschis publicului în 2023.

Descrierea arhitecturală

Castelul Máriaffy este un castel eclectic cu elemente neorenesansce, neobaroce și neoclasice. Clădirea principală este formată din două etaje și are o curte interioară. Fațada principală a castelului este orientată spre sud și este decorată cu un pridvor susținut de arcade, un balcon și un atic.

În interiorul castelului se păstrează o serie de elemente arhitecturale originale, inclusiv șeminee, uși și ferestre din piatră.

Importanța istorică

Castelul Máriaffy este un monument istoric important, care reflectă istoria și cultura regiunii Sângeorgiu de Mureș. Castelul este un exemplu emblematic al arhitecturii eclectice din Transilvania.

Castelul este, de asemenea, un simbol al rezistenței familiei Máriaffy în fața regimului comunist.


Lasă un răspuns